Έντομα αποθηκών στις βιομηχανίες: το φθινόπωρο για αυτά μπορεί να είναι “καλοκαίρι”

Η απεντόμωση των δημητριακών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των καπνών και άλλων αποθηκευμένων προϊόντων στις βιομηχανίες τροφίμων ή σε αποθήκες τροφίμων, πραγματοποιείται συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η δραστηριότητα των εντόμων έντονη. Για τα έντομα αποθηκών , θερμοκρασίες της τάξης των 20-25 0C θεωρούνται εξαιρετικές για την αναπαραγωγή, αλλά και την κατανάλωση τροφής από αυτά, με συνέπεια την πρόκληση σημαντικής ζημιάς.

Κατά το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρώτες μέρες Οκτωβρίου, οι θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το καλοκαίρι. Με την πτώση της θερμοκρασίας στα αποθηκευμένα προϊόντα, επιβραδύνεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα αλλά και η κατανάλωση τροφής με συνέπεια τη μικρότερη ζημιά στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Τι γίνεται όμως όταν το φθινόπωρο δε θυμίζει φθινόπωρο αλλά καλοκαίρι;

 

Οι θερμοκρασίες σε αυτή τη περίπτωση κατά τη διάρκεια της μέρας φθάνει τους 28 0C και η ηλιοφάνεια θερμαίνει τις αποθήκες, τους χώρους παραγωγής αλλά και τα container.

Η μία λύση είναι να περιμένουμε να πέσουν οι θερμοκρασίες όπως συμβαίνει συνήθως κάθε χρόνο και με τον τρόπο αυτό να αποφύγουμε άλλη μια απεντόμωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόπο και έξοδα. Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί μέχρι το χειμώνα, είναι μικρή και επομένως είναι σκόπιμο να μην κάνουμε καμία άλλη επέμβαση.

Η άλλη λύση είναι να δράσουμε άμεσα. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας φθάνουν τους 27-28 0C και σε μερικές περιπτώσεις τους 30 0C, η θερμοκρασία του αποθηκευμένου προϊόντος παραμένει υψηλή και φτάνει πολλές φορές τους 20-250C. Άλλωστε τόσο τα δημητριακά όσο και πολλά άλλα αποθηκευμένα προϊόντα είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας και αργούν σημαντικά να κρυώσουν. Αυτές οι συνθήκες όχι μόνο δεν είναι δυσμενείς για τα έντομα, αλλά αντίθετα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για να καταναλώσουν τροφή και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

 

Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο παρουσίας εντόμων στο αποθηκευμένο προϊόν, προβαίνουμε στις ενέργειες καταπολέμησής του. Αυτή ξεκινά από την αξιολόγηση του μεγέθους της προσβολής και στη συνέχεια με την εφαρμογή κάποιου υποκαπνιστικού ή άλλου σκευάσματος. Απαιτείται κάθε φορά η επιλογή του σωστού σκευάσματος αλλά και η ορθή εφαρμογή του.

Στην περίπτωση εφαρμογής υποκαπνισμού επιλέγουμε το καταρχήν το κατάλληλο για την περίσταση σκεύασμα. Όταν έχουμε χύδην δημητριακά σε αποθήκη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε το Detia Gas Ex P ή Detia Gas Ex RT σε μορφή pellets και σφαιριδίων αντίστοιχα. Αν πρόκειται για προϊόντα όπου η παρουσία υπολειμμάτων σκόνης είναι απαγορευτική, τότε επιλέγουμε κάποια καλυμμένη μορφή όπως αυτή των Detia Gas Ex-B ή των Magtoxin Plates και Magtoxin Strips. Συμπληρωματικά στην αποθήκη μπορούν να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί με εγκεκριμένα σκευάσματα προκειμένου να αντιμετωπισθούν και έντομα τα οποία είναι αδύνατο να απεντομωθούν με τον υποκαπνισμό.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δράσουμε έγκαιρα 

 

διαφορετικά τα έντομα θα συνεχίσουν την “καλοκαιρινή” δραστηριότητά τους, θα αναπαράγονται και θα καταστρέφουν τα προϊόντα μας, την ώρα που εμείς θα πιστεύουμε ότι αυτά έχουν πάψει να υπάρχουν.

Close Cart

Close Cart

Skip to content