Μείωση της περιεκτικότητας της δραστικής ουσίας στα ποντικοκτόνα

 

Το παρόν άρθρο  σκοπεύει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές γύρω από τα ποντικοφαραμα και την μείωση της περιεκτικότητας της δραστικής ουσίας στα σκευάσματα αλλά και τον διαχωρισμό τους σε επαγγελματικής και ερασιτεχνικής χρήσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 2016/1179 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 01/03/18 τα ποντικοκτόνα τα οποία θα χρησιμοποιεί ο καταναλωτής ή ο αγρότης θα έχουν σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Η μείωση αυτή για όλες τις δραστικές ουσίες από 0,005% μειώνεται σε 0,003% . Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλα τα ποντικοκτόνα θα περιέχουν 0,003% της δραστικής ουσίας. Ενδεχομένως να είναι και ακόμα χαμηλότερη η περιεκτικότητα και να αγγίζει ακόμα και το 0,001%.

Επαγγελματίες χρήστες

Σχετικά με τους επαγγελματίες, όπου επαγγελματίες ορίζονται αποκλειστικά οι απεντομωτές, θα εξακολουθήσει να ισχύει στα ποντικοκτόνα ως μέγιστη η περιεκτικότητα του 0,005% σε οποιαδήποτε δραστική ουσία. Επομένως, όταν πρόκειται για ένα επαγγελματικό χώρο, όπως μία βιομηχανία, ένας μύλος ή ένας οποιοσδήποτε αποθηκευτικός χώρος, θα εξακολουθήσει να υφίσταται η παρούσα κατάσταση σχετικά με την περιεκτικότητα, επομένως και η αποτελεσματικότητα των ποντικοκτόνων.

Ο λόγος της μείωσης

Ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε η περιεκτικότητα στις δραστικές αυτές ουσίες σχετίζεται με τον κίνδυνο αναφορικά με το περιβάλλον ( αφορά σε άλλες, πλην ποντικοκτόνων, δραστικές ουσίες) αλλά και στον κίνδυνο που αυτά μπορούν να προκαλέσουν σε οργανισμούς μη στόχους, όπως άλλα έμβια όντα.

Θα μείωθει η αποτελεσματικότητα των ποντικοκτόνων;

Στην πραγματικότητα όμως, το γεγονός της μείωσης των δραστικών ουσιών δε συνεπάγεται και μείωση της αποτελεσματικότητας των ποντικοκτόνων. Το ποντίκι, αφού δοκιμάσει την τροφή του, θέλει να χορτάσει. Αυτό σημαίνει ότι δε θα αρκεστεί σε λίγα γραμμάρια. Εφόσον το ποντίκι εγκρίνει την τροφή του, θα φάει τόσο όσο θα χρειαστεί για να χορτάσει. Το όποιο πρόβλημα, μπορεί να προκύψει εκεί όπου υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός από ποντίκια. Η λύση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δοθεί με την τακτική αναδόλωση. Εφόσον δηλαδή το ποντικοκτόνο καταναλωθεί, θα πρέπει να βάλουμε και άλλη ποσότητα έως το σημείο εκείνο που πλέον δε θα καταναλώνεται άλλο.

Στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί η ύπαρξη ποντικιού παρά τη δόλωση, δεν έχουμε παρά να αλλάξουμε ποντικοκτόνο με άλλο που να τους είναι περισσότερο ελκυστικό. Όπως δηλαδή θα κάναμε και με ένα ποντικοκτόνο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Τίποτα επομένως δεν πρέπει να τρομάζει τον καταναλωτή και να τον βάζει στη σκέψη ότι πλέον “ ταΐζει” τα ποντίκια. Ίσως να χρειαστεί λίγη περισσότερη υπομονή και τακτική αναδόλωση με περισσότερο ποντικοκτόνο προκειμένου να απαλλαγεί κανείς από τα ποντίκια είτε πρόκειται για αυτά που βρίσκονται σε σπίτια και αποθήκες ή ακόμα και για ποντίκια σε αγρούς.

 

 Ενημέρωση: 01/03/2018

Close Cart

Close Cart

Skip to content