Τα οφέλη της φθινοπωρινής λίπανσης

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι καλλιεργητές αντιλαμβάνονται τη σημασία της φθινοπωρινής λίπανσης στον οπωρώνα, τον αμπελώνα ή τον ελαιώνα τους.

Από πού προέρχεται αυτή η ανάγκη; Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη;

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί, μέσω αναλύσεων και επιστημονικών ερευνών, ότι ο βλαστικός κύκλος του φυτού δεν τελειώνει τη στιγμή της συγκομιδής, αλλά συνεχίζεται μέχρι την άφιξη των χειμερινών θερμοκρασιών (κάτω από 10°C), πριν ακριβώς δηλ. από το χειμερινό λήθαργο.

Πράγματι, σε αυτή τη χρονική περίοδο, τα φυτά συσσωρεύουν θρεπτικά συστατικά για να χρησιμοποιηθούν την επόμενη άνοιξη κατά τη φάση της βλαστικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι να πέσουν τελείως τα φύλλα, τα φυτά απορροφούν μέσω έντονης ριζικής δραστηριότητας θρεπτικά στοιχεία (μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα οπωροφόρα δέντρα και τον Νοέμβριο το αμπέλι), που θα αποτελέσουν αποθέματα θρέψης για τον επόμενο καλλιεργητικό κύκλο.

Για την εξασφάλιση καλής καρποφορίας την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, είναι πολύ σημαντική η συσσώρευση σακχάρων, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων, ως εγγύηση για την καλή γονιμότητα των ανθέων. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι το άζωτο, καθώς από τη βλαστική ανάπτυξη έως την ανθοφορία, η απορρόφηση αυτού του στοιχείου είναι μέτρια και η ανάπτυξη των βλαστών και η ανθοφορία πραγματοποιούνται εις βάρος των αποθεμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ιδανική περίοδος για τη διεξαγωγή της φθινοπωρινής λίπανσης είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας λιπάσματα ταχείας δράσης.

Τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από τη φθινοπωρινή λίπανση (υποστηριζόμενη από πολυετή πειράματα) είναι η καλύτερη βλαστική – παραγωγική ισορροπία, η αυξημένη γονιμότητα των ανθέων, η αύξηση της παραγωγής και τέλος η μείωση της παραγωγικής εναλλαγής, ένα θεμελιώδες σημείο – κλειδί για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των οπωρώνων.

Ένας άλλος παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι η θερμοκρασία: οι θερμοκρασίες στις αρχές του φθινοπώρου επιτρέπουν την καλή απορρόφηση (το σημαντικό είναι να μην πέσει κάτω από 10-12 °C). Η περίοδος λίπανσης μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με τις καλλιέργειες και τη περιοχή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τη λίπανση του φθινοπώρου με την ανοιξιάτικη λίπανση: είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους, χωρίς η μία να αποκλείει την άλλη. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να μην υπερβαίνονται οι δόσεις των λιπασμάτων που προβλέπονται ετησίως.

 

Φθινοπωρινά λιπάσματα για χρήση απευθείας στο έδαφος

TOP LINE

Τα συνιστώμενα προϊόντα είναι τα Top N 13-0-0 και Top 7-5-14: και τα δύο αυτά προϊόντα αποτελούν μέρος της μιας σειράς με υψηλή διατροφική απόδοση και χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κατάλληλα για χρήση και στη βιολογική γεωργία).

Η υψηλή διατροφική αποτελεσματικότητα δίνεται από τη διαφοροποιημένη απελευθέρωση αζώτου και άλλων θρεπτικών στοιχείων: η τεχνολογική διαδικασία FCH (Fully Controlled Hydrolysis), στην οποία βασίζεται η σειρά TOP περιέχει οργανικό άνθρακα σε μια πλήρως βιοδιαθέσιμη μορφή καθώς και το καινοτόμο μόριο APR (Rhizosphere Protein Activator). Το προϊόν δρα σε επίπεδο εδάφους ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έδαφος και σε επίπεδο ρίζας, αυξάνοντας τον σχηματισμό ενεργών ριζών, βελτιώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.

 

Φθινοπωρινά λιπάσματα για διαφυλλικές εφαρμογές

BORINC FAST

Παρέχει στις καλλιέργειες βόριο και ψευδάργυρο, δύο βασικά μικροστοιχεία για την ανάπτυξη των ανθέων και των καρπών, για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των σακχάρων και για την ενίσχυση των φυτικών ιστών.
Οι εφαρμογές μετά τη συγκομιδή συνιστώνται για να αυξηθεί η αντοχή του φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και να εξασφαλιστεί καλύτερη βλαστική ανάπτυξη την επόμενη άνοιξη.

FLORAL 20-20-20

Όπως όλα τα σκευάσματα της σειράς Floral Line, προσφέρει μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαφυλλική θρέψη και επιπλέον, η υψηλή καθαρότητα των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, επιτρέπει τη γρήγορη και πλήρη διαλυτοποίηση. Το Floral 20-20-20 επιτρέπει τη χορήγηση στη σωστή ποσότητα θεμελιωδών θρεπτικών στοιχείων στο φυτό, συμπεριλαμβανομένων και των μικροστοιχείων, για να αποκατασταθεί το φυσικό θρεπτικό απόθεμα και να αντιμετωπίσουν τα φυτά καλύτερα τη βλαστική ανάπτυξη την επερχόμενη άνοιξη.

Close Cart

Close Cart

Skip to content